Comenzi telefonice: 0733 208 649 - de Luni pana Vineri intre 9:00-17:00.
media

Cat de importanta este greutatea unei Kendame ?

  • Nov 19, 2013
  • Comments: 0

Kendama a parcurs un drum lung în ultimii ani. Ceea ce a fost odată o „jucărie simpla” este acum o adevarata opera de arta, avand un design atragator, fiind proiectată pentru a-i ajuta pe jucatori sa devina din ce in ce mai buni. Ca in orice alt sport, jucatorii de kendama sunt preocupati din ce în ce mai mult de „uneltele” lor, astfel incat companiile creează produse care să țină pasul cu această evoluție a Kendamei. In ultimii ani, tot mai multi jucatori s-au intrebat daca greutatea este importanta in alegerea unei kendame. La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in acest articol.

Prin urmare, cat este de importanta greutatea unei kendame pentru un jucator? Va fi mai usor sa realizati unele jonglerii cu o Kendama mai usoara sau cu una mai grea?

Raspunsul la aceste intrebari nu este unul simplu, dar vom face tot posibilul pentru a clarifica si argumenta cateva informatii si apoi este decizia voastra sa va hotarati ce kendama alegeti. Deci, ce trebuie sa intelegem atunci când ne referim la cat de grea este o kendama?

În general, cand vorbesc despre greutatea unei Kendame,  jucatorii se referă la greutatea Ken-ului  și respectiv a Tamei. Pentru a avea o kendama  „echilibrată” ar însemna ca Tama și Ken-ul sa cantareasca cam la fel sau sa fie doar o diferenta foarte mica  de 1-2 grame între ele. Daca ar fi sa cantarim separat Ken-ul si Tama, putem considera, că o Tama sau un Ken sub 70 de grame sunt  „ușoare”, o greutate între 70-80 de grame este considerata „medie ",  iar o Tama sau un Ken peste 80 de grame sunt considerate „grele”. Daca ar fi insa sa masuram greutatea totala a unei kendame, adica Ken-ul si Tama impreuna , ne referim atunci la greutatea intregii kendame si atunci am putea considera, ca regula generala,  o kendama sub 140 de grame ca fiind „ușoara", o kendama care cantareste intre  140- 160 de grame o kendama „medie” , iar orice kendama peste 160 de grame poate fi considerata o kendama „grea”

Pana la urma insa, greutatea unei  Kendame este alegerea si preferinta fiecarui jucator, pentru ca fiecare jucator este diferit si are propriul sau stil in jocul cu kendama. Unii jucatori prefera sa foloseasca o anumita kendama pentru un anumit set de jonglerii si alta kendama pentru alte trucuri. Unii jucatori de kendama  preferă ca Tama sa fie puțin mai grea decât Ken-ul, altii prefera un Ken mai greu decat Tama, iar altora pur si simplu nu le pasa de acest lucru.

La inceputul secolului al XX-lea, cand kendama a fost redescoperita in Japonia, trucurile pe care le efectuau jucatorii nu erau atat de avansate ca in zilele noastre. La fel ca in alte sporturi, in ultimii 50 de ani, am fost martorii unei evolutii foarte accelerate in ceea ce priveste competitivitatea si performanta jocului cu kendama. In cadrul competitiilor de kendama s-au standardizat etapele jocului cu kendama si s-au introdus trucuri cu o dificultate din ce in ce mai ridicata.Pentru a tine pasul cu aceasta evolutie, nevoia unei Kendame care să se roteasca, sa se întoarcă și sa se echilibreze exact așa cum ar fi dorit jucatorii, a devenit un lucru foarte necesar. Pe masura ce jucatorii au inceput sa efectueze jonglerii din ce in ce mai complicate, fizica jocului cu kendama si modul in care greutatea unei  Kendame  a afectat jocul au devenit mult mai evidente. Astfel, având un Ken și o Tama care cantaresc aproape la fel, veți constata ca acestea se vor roti mai uniform pe axul atei, spre deosebire de situatia in care Ken-ul  si Tama au o greutate diferita ceea ce ar putea crea o rotatie dezechilibrata.

Daca e sa facem o analiza si mai amanuntita a greutatii Ken-ului, putem merge pana acolo incat sa comparam diversele greutati pe care le are acelasi Ken atunci cand este confectionat in intregime din lemn de fag, ca la majoritatea kendamelor sau dintr-o singura esenta de lemn exotic (frasin de exemplu) sau o combinatie de doua esente de lemn exotic ( Ken din mesteacan dar Sarado-ul Ken-ului este din Padauk )
La o kendama  avand mai multa greutate în Sarado, Ken-ul  o sa va permita sa va echilibrați mai usor atunci când faceti un Lunar. Insa un Ken bine conceput poate sa compenseze aceste diferențe de greutate și sa funcționeze bine pentru toate tipurile de trucuri. Avand in vedere toate aspectele mentionate mai sus, probabil ca va veti intreba, si pe buna dreptate, de ce companiile nu se asigură atunci ca fiecare Kendama este „echilibrată”?  Putem doar sa va spunem ca producătorii de kendama originale se straduiesc sa fie cat mai exacti cu putinta la taierea / gaurirea / finisarea Kendamelor, iar tehnologia avansata a zilelor noastre a îmbunatatit cu siguranta calitatea generala a kendamelor din ziua de azi. Tamele sunt perfect sferice, marginile cupelor sunt uniforme, iar Sarado-ul se potriveste perfect pe Spike.

Principala variabila pe care producatorii nu o pot controla insa, este greutatea și densitatea lemnului. Lemnul este un material imperfect. Fiecare arbore este diferit, fiecare bucata de lemn este diferita si asa mai departe. Ca regula generala, practica a aratat, ca Tama va fi întotdeauna mai grea decât Ken-ul  chiar daca sunt obtinute din acelasi lemn.

Tama trebuie să fie intotdeauna taiata dintr-o bucata mai mare de lemn decât un Ken, astfel încat bucatile mai mari de lemn sunt mai predispuse sa contina un lemn cu o densitate mai mare (centrul copacului). Centrul copacului  este intotdeauna mai poros, avand rolul de a transporta apa de-a lungul lemnului, ceea ce duce la cresterea greutatii, prin retinerea apei.

Prin urmare sa revenim la intrebarea de la care am plecat: este atat de importanta greutatea unei kendame?

In realitate, putem sa va spunem, ca greutatea unei kendame conteaza numai pentru trucurile mai avansate. Dacă sunteți un incepator, puteti stapani elementele de baza cu tehnicile potrivite cu aproape orice Kendama. Dacă sunteti un jucator avansat care doreste sa progreseze si sa stapaneasca jonglerii mai dificile, atunci  probabil ca o kendama mai „echilibrata” o sa va ajute mai mult.

 Dar sfatul nostru este sa va personalizati propria kendama. Daca detineti in colectie, mai mult de 2-3 kendame incercati sa schimbati Tama si Ken-ul intre ele. Nu există nici o regula in jocul cu kendama care sa va oblige sa folositi kendamele asa cum le-ati cumparat.

Distrati-va și experimentați! Cel mai important este sa incercați inainte de a decide ca nu va funcționa pentru voi. Daca te joci cu o Kendama gandindu-te ca acea kendama este prea usoara sau prea grea si de aceea nu iti iese o jonglerie, cu siguranta, aceasta mentalitate te va impidica sa progresezi. Dacă abia astepti sa te joci cu noua kendama pe care ai primit-o cadou sau ti-ai personalizat-o tu insuti si esti dispus sa ai rabdare si sa exersezi tehnicile pana le vei stapani, vei vedea ca nu greutatea kendamei te opreste, ci vointa ta. Toate Kendamele  au potențial, dar depinde de tine sa il descoperi.

Enjoy your kendama !

Design, Quality
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Popular Tags